Maailma on kylmä – oletko valmis?

PMMP oli yhtye, jonka musiikkia, asennetta ja vilpittömyyttä ihailin kovasti. Minulla on yhtyeen kaikki levyt, ja kävin yhtyeen keikoilla useampaankin kertaan. Esimerkiksi kotikaupungissani menin Jurassic rockiin kahteenkin kertaan nimenomaan PMMP:n vuoksi. Yhtyeestä kertovan dokumentinkin kävin katsomassa elokuvissa, ja katselin sitä uudestaan innoissani vähän aikaa sitten televisiosta. Siivotessani taustalla on pyörinyt useampaankin kertaan yhtyeen viimeisen keikan DVD-taltiointi. Monet bändin lauluista ovat tulleet minulle rakkaiksi. Minut hyvin tunteville ihmisille voi olla yllätys, että minulle rakkaimman PMMP:n kappaleen nimi on ”Jeesus ei tule – oletko valmis?” (ks. viite 1). Olenhan liikkunut etenkin opiskeluvuosina paljon niin sanotuissa seurakuntapiireissä.

”Jeesus ei tule – oletko valmis” on kappale, joka osoittaa surumielisesti aikamme pinnallisuutta. Kappale kertoo ihmisestä, joka tarkkailee ympäröivää maailmaa surullisena. Alkuun hän toivoo rakkaaltaan tukea bussipysäkkien mainostauluissa itseensä luottavien alusvaatemallien ohi kävelemiseen. Ajassamme ”muoviliha” ja ”itseinho” on kappaleen kertojan mukaan tuotteistettu ja ”ostos-TV” ja vetoavuuteen panostavat brändityöryhmät saavat näkyvyyttä. Iltapäivälehden viihdesivuilla on kertojan mukaan kirjoitus hautajaisista. Maailma näyttäytyy siis laulun kertojalle hyvin surullisena ja ulkokultaisena. Nämä havainnot ovat kenen tahansa tehtävissä. Tästä huolimatta laulusta virisi kauhistelevaa keskustelua keskustelupalstoilla, ja sen esittäminen pyrittiin jopa kieltämään yhdellä konserttipaikalla. Nimen vuoksi laulu tulkittiin jumalanpilkkaksi. (ks. viitteet 2 ja 3)

Kappaleen kirjoittanut Paula Vesala kertoi eräässä haastattelussa, että haluaa kappaleella kertoa Suomesta, jossa vain yhdellä tavalla rakastaminen on oikein (viite 4). Laulussa kertoja peseekin ”otsasta leimaa” ja ”irrottaa hihasta nauhaa” eli vaikuttaa kuuluvan huonommaksi ja heikommaksi määriteltyyn ihmisryhmään. Kertoja toteaa myös ivallisesti ”hyvän elämän lähtökohtana ydinperhe ainoa oikea – sikiöt siis huolella valitkaa, mihin kohtuun päädytte roikkumaan”. Juuri nämä säkeet ovat keskeinen syy siihen, että kappale puhuttelee minua syvästi. Sosiaalityöntekijänä tiedän hyvin, että lapset eivät voi lähtökohtiaan valita. Meillä jokaisella on erilaiset geenit ja kasvuympäristö. Kuitenkin meistä huomattavan monilla on mahdollisuudet hyvään elämään – riippumatta siitä moniako sukupuolia vanhempamme edustavat.

Kappaleen kertosäkeessä toistetaan kahteenkin kertaan surulliset ja ulkokultaisuutta kyseenalaistavat sanat: ”Jeesus ei tule – oletko valmis?”. En kuitenkaan näe suosikkikappalettani antiuskonnollisena tai edes ateistisena. Kappale heijastelee enemmänkin surua siitä, että maailmassa moni asia on huonosti, mutta ihmiset eivät ole valmiita tai halukkaita tekemään mitään. Alusvaatemallin kuvan päälle on helppo lätkäistä ”Jeesus tulee – oletko valmis” -tarra ilman, että yrittää tehdä kuvan poistamiseksi mitään. Samalla on helppoa korostaa olevansa toista parempi normatiivisesti hyväksytyn elämäntapansa vuoksi. Kappaleen surumielinen sävelmä ja etenkin loppupuolella vahvasti ”itkevät” jousisävelet korostavat tunnelmaa entisestään. Samalla taustalla pauhaa kuitenkin myös muutosta huutava, tarttuva komppi.

Minulle ”Jeesus ei tule – oletko valmis” ei ole herjaava kappale, ei ainakaan hengellisessä mielessä. Jos kappaleessa jotakin herjataan niin aikamme muovisia standardeja ja ulkokultaisuutta. Minua puhuttelee kovasti säe ”Ennen ilmestyskirjaa on Ostos-TV, brändityöryhmä, CV”. Mitä jos ympärillämme on paljon asioita, joihin meidän tulisi vaikuttaa? Mitä jos rakkaus, hyvä elämä ja riittävyyden tunne voisivat toteutua ympärillämme paremmin jo nyt? Tulipa Jeesus tänään tai 2000 vuoden päästä, ympärillämme on paljon asioita, jotka eivät ole hyvin. Kappaleen ohjeen mukaisesti voimme ”antaa epäonnistumistarinoita”, ja toimia ajan muovista henkeä vastaan. Niin minäkin aion tehdä.

 

Viite 1. PMMP 2012. Jeesus ei tule oletko valmis. Albumilta Raukkaudesta. ks. sanat http://www.pmmp.fi/diskografia/rakkaudesta/

Viite 2. http://kaksplus.fi/threads/pmmp-yhtye-pilkkaa-jeesusta.2150186/

Viite 3. http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/54167-pmmp-puolustaa-kiellettya-kappaletta-luepa-ne-lyriikat

Viite 4. http://yle.fi/ylex/uutiset/pmmp_palkitsee_aktiiviset_fanit_ruhtinaallisesti/3-7615339

Jätä kommentti